Sunday, 18 July 2010

Handcarved Stamps

Though it burnt a big hole in my pocket, I am so glad that my Canon S3is is finally here. It is impossible to clean the fungus so they had to replace the whole optical unit, that explains why it is costly.

Okay, my latest stamps.

Handmade stamps, waiting for their handmade mountings.


Both are FOC

1. RendaCraft stamp - This free-hand design is made especially for Mango's Game winner. A promise that I made since October last year. It had been quite some time, I have totally forgotten that I suppose to make a "sewing machine" stamp for the winner (sorry Nurain). The winner will also get a set of my mini mini mini handcarved stamps.

2. Miyyah - I made stamp for Miyyah as a token of appreciation for helping me translate this article. Just like RendaCraft's stamp, this one is designed by hand only. I really hope the butterfly will resemble Miyyah's stunning work of quilling :)

3. The topmost stamp in the above photo is for Kitty Zeera & Mom by Verbena Vista Trading. Just finished carving it last night.

4. The last three stamps are Shana's. A very supportive customer who really made me feel in debt. I failed to finish her stamps on time (too many fail attempts) but Shana is so kind she keep encouraging me in Facebook. Thank you very much Shana! I really don't know how I can repay you.

12 comments:

A'ann said...

Smua cantik..suka tgk smua stamp ko..mmg b'bakat..klu aku bab mgukir ni mmg fail..hehee...moga ko trs success...^^v

edi said...

sungguh jelous dengan winner tuuuu!!!!! hehehehe.. way to go mango! cantik semuanya!

euphoria said...

gorgeous!!!! sgt cantik and neat! Bravo! Encore! Encore! .. :D

giannigoh said...

I like your stamp design. all are so beautiful....nice job.

Faisal Admar said...

hehe why not try dslr mango? anyway... your pics are so cool! sharp and good lighting hehehe...

mango... do me a favor... by voting here:

http://bluedreamer27.blogspot.com/2010/07/blog-idol-finale.html

Noor Azlina Abdul Samad K. said...

So beautiful! Oh gosh how I miss carving stamps! Don't know when I'll have the time to do it huhuhuhu....Good job Mango! :)

mangosteenskin said...

A'ann,
terimakasih. :)

kak edi,
Nanti Mango buat giveaway lagi :)

euphoria,
thank you very much euphy

giannigoh,
thanks gg, your works are also great.

faisal,
:) memang niat asal mango mengambil tempahan stamp adalah untuk membeli dslr, tapi setakat ni s3is boleh tahan juga. Lagipun ada banyak keperluan lain yang lebih utama selain keinginan memiliki kamera baru. InsyaAllah, suatu hari nanti...I can wait. Ok, nanti mango vote. :)

Lin,
Tak mengapa Lin, kita manusia memang tak dapat nak buat semua perkara. Mango ada banyak minat, tapi mango rasa kalau mahu berjaya kena fokus pada satu perkara sahaja pada satu masa. Slowly, masanya akan tiba juga when things come naturally, nanti time tu tiba-tiba Lin dah mengukir stamp pulak. hehe.

Ummi-Izah said...

as'kum mai...

alhamdulillah byk sungguh bakat terpendam..mmg gifted sungguh mai ni..

betullah kalo mai pakai dslr sure gambar tip top..alangkan yg sedia ada pun dah tip top...hehehe ummi paling suka gambar yg foc tu details sharp..angle cantik sumer cantiklah..

fadzni & azilah said...

I thought you're using dslr.. tp yang kamera ni pun gambar dah cantik2.. janji pandai tangkap..

Azilah

mangosteenskin said...

Ummi,

Alhamdulillah. Seorang prof pernah cakap sewaktu mango praktikal di stesen pembiakan haiwan, "orang yang versatile mempunyai banyak bakat, tapi biasanya orang yang banyak bakat ini pencapaiannya moderate saja". Mango rasa ada benarnya kata2 dia ni.

Kamera mango ni bukan dslr, tapi tidak juga begitu simple seperti kebanyakan kamera compact. Tapi kalau mango guna kamera biasa pun mango akan tetap cabar diri untuk explore manual setting. Kebanyakan orang mungkin ambil gambar sekejap saja, tapi mango nak produce gambar untuk satu subjek sajapun kadang berpuluh2 gambar di snap, kadang berjam2. Maybe that explains why. Kalau mango yang tukang ambil gambar group photo misalnya, ramai yang komplen sebab penat senyum. hehe.

mangosteenskin said...

Azilah,

Kekurangan adakalanya adalah perkara yang positif. Ia "memaksa" kita menjadi kreatif dan mengeluarkan potensi.

isephia said...

alamak.. comelnyerr~ wink2*