Wednesday, 27 October 2010

Saya mahu tiru Nani Rostam!

I have always wanted a pair of glasses since school,
because I thought,
I'd look cool :)
so when I scored 6/6 for the eye test,
I felt (kind of) dissapointed.
Haha.
Yes, I've been that STUPID kid,
who purposely read in the dark.

Tapi sekarang saya sudah sedar,
mujurlah penglihatan saya masih okay
(Terima kasih Allah kerana masih melanjutkan nikmat percuma ini..)

Actually,
I was having difficulties carving the Machester United stamp recently,
my visions was (kind of) blurry, so
I rushed to the nearest optical store

The result

and days after that
while I was still worrying about the blurred-vision-thing,
and how it might affect my carvings,
I found this,

dan sekarang,
*sila baca tajuk entri ini semula.

8 comments:

Noor Azlina Abdul Samad K. said...

Mango....believe it or not...I was that stupid kid too. Because I wanted to wear glasses and look cool like my aunt! LOL! Stupid right? So when I was around 9 or 10 years old I started to sit so close to the TV as possible every day so that I would have to wear glasses one day. And I got my stupid wish in the end. I still find it hard to forgive myself for doing that.... :(

AbGJaS said...

Hi mangosteen,
Ada student abgjas ni agak kabur pandangan justeru menyukarkan beliau belajar. Tp ibu dia tetap enggan buatkan spek atas alasan nanti mata tu 'manja' dan lambat laun boleh baik (i absolutely against the idea). Ironinya, si ibu juga pakai spek!

Err..tumpang lalu mango;

To Noor Azlina,
I like it the way you expressed your story... it's funny indeed. As the saying goes, be careful what u wish for...

alas, que sera, sera...

ciketon fazya said...

haha kanak2 memang mudah terpedaya untuk jadi cool..so do i..
but sekarang sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian pendapatan kena guna beli lens and spec once a while..~sigh..

Bee said...

Melan!!!! Me too... Remember in primary school I used to wear that big glasses... well, it was my cousin... and the degree was so high I got so dizzy everytime I wear it... gila kan... the things kids do to get attention!

Now I find that my vision is a bit blurry in a certain kind of lighting... it's astigmatism.... rabun urang tua.

ajjah said...

Hi Mango, i used to be that kid too.. Thinking that wearing glasses is the coolest thing so I will look brilliant.. :)

Btw, i wrote about your blog here

jiwasintetik said...

heheh.. i dont trust those machines that much.i went for eye test a couple weeks back at 6 different shops with 6 different significant results.

:P

mangosteenskin said...

Lin,
sekarang mango pula yang asyik beleter dengan Putri ~ jangan tengok TV dekat2!! Mango risau juga bila mata dah start kabur2 ni, tulah harap2 jus carrot masih boleh membantu, tapi ni hari2 mengadap komputer ni macamana?

Abgjas,
My dad's opinion pun macam tu. Dari saya masih sekolah rendah lagi rasanya dia rabun dekat tapi sampai sekarang bila dia sudah tua pun masih enggan pakai spek. Kadang2 saya fikir juga mungkin kata-kata dia tu mempunyai dua maksud. Mungkin juga beliau tidak mahu membazirkan wang untuk membuat spek sebab ada banyak benda lagi yang lebih memerlukan wang.

kasihan student itu. Mungkin juga si ibu mengenangkan dirinya, masa dulu2 mungkin taklah perlu sangat pakai spek tapi beliau mau nampak cool rabun sedikit saja sudah minta dibuatkan spek. Mungkin sebab itulah, kan.

Fazya,
hahahaha...setuju setuju.

Jurah...
Ko pun? Hahahahahaha...berapa punya cool lah orang yang pakai spek ni ah? sekarang aku sikit pun nda tertarik tengok. soal rabun cahaya tu aku rasa disebabkan gaya hidup masakini yang terlampau byk mengadap komputer, menambahkan lag risiko.

Ajjah,
TQ very much Ajjah!! I'm speechless! Hehehehe Ajjah pun?

Jiwasintetik,
Yepp, akupun tak percaya sangat. Secara saintifikmya memang kita kena dapatkan bacaan banyak-banyak kali kan supaya kita dapat bacaan yang tepat. Tapi hari tu aku pegi test saja untuk dapatkan rough idea apakah masalah mata aku ni. Since masalahnya sikit saja, rasanya tak perlu pakai spek kot patut usahakan langkah pemulihan selagi boleh. Tapi tak sukalah orang2 dekat optical store tu~ diorang sendiri cakap degree masih rendah, tak perlu pakai spek tapi still nak persuade orang untuk buat spek. Dasar mata duitan.

mangosteenskin said...

Lin,
sekarang mango pula yang asyik beleter dengan Putri ~ jangan tengok TV dekat2!! Mango risau juga bila mata dah start kabur2 ni, tulah harap2 jus carrot masih boleh membantu, tapi ni hari2 mengadap komputer ni macamana?

Abgjas,
My dad's opinion pun macam tu. Dari saya masih sekolah rendah lagi rasanya dia rabun dekat tapi sampai sekarang bila dia sudah tua pun masih enggan pakai spek. Kadang2 saya fikir juga mungkin kata-kata dia tu mempunyai dua maksud. Mungkin juga beliau tidak mahu membazirkan wang untuk membuat spek sebab ada banyak benda lagi yang lebih memerlukan wang.

kasihan student itu. Mungkin juga si ibu mengenangkan dirinya, masa dulu2 mungkin taklah perlu sangat pakai spek tapi beliau mau nampak cool rabun sedikit saja sudah minta dibuatkan spek. Mungkin sebab itulah, kan.

Fazya,
hahahaha...setuju setuju.

Jurah...
Ko pun? Hahahahahaha...berapa punya cool lah orang yang pakai spek ni ah? sekarang aku sikit pun nda tertarik tengok. soal rabun cahaya tu aku rasa disebabkan gaya hidup masakini yang terlampau byk mengadap komputer, menambahkan lag risiko.

Ajjah,
TQ very much Ajjah!! I'm speechless! Hehehehe Ajjah pun?

Jiwasintetik,
Yepp, akupun tak percaya sangat. Secara saintifikmya memang kita kena dapatkan bacaan banyak-banyak kali kan supaya kita dapat bacaan yang tepat. Tapi hari tu aku pegi test saja untuk dapatkan rough idea apakah masalah mata aku ni. Since masalahnya sikit saja, rasanya tak perlu pakai spek kot patut usahakan langkah pemulihan selagi boleh. Tapi tak sukalah orang2 dekat optical store tu~ diorang sendiri cakap degree masih rendah, tak perlu pakai spek tapi still nak persuade orang untuk buat spek. Dasar mata duitan.